DECIZIA CEDO în privința plângerii lui Adrian Năstase

DECIZIA CEDO în privința plângerii lui Adrian Năstase
Publicat: 11/12/2014, 18:23

Judecătorii CEDO au respins cererea lui Adrian Năstase privind încălcarea drepturilor omului prin condamnarea sa la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul Calității”. Năstase a înregistrat plângerea la CEDO pe 18 decembrie 2012.

„Cazul privea condamnarea lui Adrian Năstase, fost prim-ministru și fost ministru de Externe al României, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru folosirea influenței sale de șef de partid, pentru a obține finanțarea campaniei sale electorale din 2004. Curtea a decis că plângerile domnului Năstase au fost în mod evident nefondate sau incompatibile față de Convenție sau trebuiau respinse pentru că nu epuizaseră căile de remediere naționale”, se arată în decizia CEDO publicată joi.

Adrian Năstase a susținut în plângere că prin condamnarea sa la închisoare, în urma unor proceduri pe care le-a considerat nedrepte, și prin consecințele care au decurs de aici – imposibilitatea de a duce o viață de familie normală, pierderea carierei politice și profesionale -, precum și prin acoperirea cazului de către presă, s-a ajuns la un tratament umilitor, care i-a provocat un stres psihologic grav, care a dus la încercarea sa de a se sinucide.

Judecătorii CEDO au constatat însă că nu s-a încălcat Articolul 3 din Convenție privind interzicerea torturii și a tratamentelor inumane sau degradante și nici Articolul 8 privind dreptul la respect pentru viața privată și de familie.

Năstase s-a mai plâns că i-a fost încălcat dreptul la o audiere corectă, prin faptul că nu a fost audiat în fața unui tribunal independent și imparțial, pentru că unul dintre judecătorii din prima instanță nu fusese numit prin decret de către președintele României, lucru ilegal. Judecătorii CEDO au constatat însă că nu au existat circumstanțe care să justifice îngrijorarea lui Năstase privind transferul judecătorului respectiv de la DNA și că nu a existat o subordonare sau dependență între instanța Înaltei Curți și DNA.

Adrian Năstase a mai reclamat că nu i s-a permis să examineze toți martorii aduși de procurori și că i s-a cerut să-și justifice solicitările de dovezi. CEDO a constatat că autoritățile române și-au făcut treaba și că absența unor martori de la proces, cărora li s-au citit însă declarațiile luate de procurori, a fost justificată. Trebuie spus că în dosarul lui Năstase au existat peste 900 de martori, pe care apărarea lui Adrian Năstase a dorit să îi aducă fără excepție în fața instanței, lucru care ar fi prelungit procesul nejustificat.

Năstase s-a plâns la CEDO că instanța a audiat peste 700 de martori ai acuzării, însă doar 5 martori ai apărării. CEDO a răspuns însă că instanța românească a stabilit că faptele lui Năstase reieșeau din documentele de la dosar, iar declarațiile martorilor doar coroborau alte probe existente la dosar.

Adrian Năstase a mai reclamat și o schimbare în jurisprudența Înaltei Curți, privind calcularea termenului de prescriere a infracțiunii, spunând că i-a fost aplicată o lege care nu putea fi prevăzută și mai puțin favorabilă decât cea în vigoare la data comiterii faptelor, în 2004 (legea spune că se aplică prevederea legală mai favorabilă). CEDO a respins și această plângere.

Decizia CEDO a fost luată cu majoritate de voturi de un complet de 7 judecători, provenind din Andorra, Spania, SLovacia, Serbia, San Marino, Olanda și Republica Moldova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Su-57 vs F-16: Cum se compară cel mai avansat avion de luptă al Rusiei cu...
Câștigă 200 de lei doar în câteva minute! Ciprian a dat lovitura cu o afacere...
Cum trăiește, de fapt, acum, Alexandru Tudor. A ales viața monahală, deși nu se poate...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Alpinistul român Gabriel Tabără a murit pe Everest
Cum arată mașina viitorului de la Dacia. Mașina pare desprinsă din filmele SF
Shannen Doherty, ultima DORINȚĂ înainte de a muri. „Pe mine cancerul m-a făcut să... ”
Prima reacţie a părinţilor tânărului ucis de Vlad Pascu, după ce judecătoarea Ancuţa Popoviciu a...
Cât a ajuns să coste roșiile românești în piețe! Românii, în pragul disperării
Urmărire cu final neașteptat! Un afacerist a intrat cu un Lamborghini într-un stâlp în timp...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Trebuie să scoți mașina din viteză de câte ori oprești la semafor?
Reuters: Vladimir Putin a pus ochii pe o insulă crucială pentru NATO: ,,Scopul lui Putin...
Operațiunea de MARE RISC din Primul Război Mondial!
Ungurii devin stăpâni în Europa. Susținerea este totală pentru Viktor Orban
Splendoarea de care puțini români știu. Locul care te transpune într-o altă lume
Imagini incendiare cu Babs, fosta iubită a lui Dorian Popa în Dubai. Bruneta de 41...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Tavi Colen, mărturisiri despre trădarea din trupa Talisman. Artistul nu îl poate uita Alin Oprea....
Monica Anghel a slăbit 40 de kilograme! Cântăreaţa, motivul din spatele acestei schimbări radicale: "Am...
BANCUL ZILEI. - I-am dat împrumut unui amic 200 de lei, dar văd că nici...
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
×